Zimování kamenných jezírek

02.01.2021 12:21

Vzhledem k navržené konstrukční skladbě jezírek není problém přečkat zimu, jak v polonapuštěném, tak v úplně vypuštěném stavu.

Zimní provoz jezírka je zejména závislý na pozici strojovny. V případě, že je strojovna umístěná ve vytápěném prostoru, potrubí je vedené v nezámrzné hloubce nebo je dobře zaizolované a zima není příliš tuhá, může běhen zimy zůstat funkční i část technologie. Voda se standardně vypustí jen pod skimmer, tak že technologie mimo sezónu může vodu filtrovat nebo zajišťovat jen cirkulaci mezi bočními tryskami a dnovým nebo bočním sáním, dle instalovaného vybavení. Aby voda nezamrzla v mělkých částech, můžou zůstat funkční např.  přivzdušňovací trysky.

Pokud je technologie klasicky umístěná v šachtě v blízkosti jezírka, doporučuje se vypustit skimmer, demontovat veškerou technologii, včetně uzavíracích ventilů, vše vyčistit, vysušit a přes zimní období uložit do tepla. Zde platí standardní pravidla pro údržbu, čištění a zimování, jako u klasických bazénů.    

Jelikož je vhodné demontovat i uzavírací ventily, je nutné jezírko upustit pod trysky, jako klasický bazén a následně vysát příslušná potrubí, ve kterých by mohla voda zamrznout.  U dnových trysek, případně v pozicích, u kterých se předpokládá zaplavení, se provede uzavření, příp. osazení speciálními tzn. zimními zátkami. Jelikož voda přes zimu nemusí být kvalitně čištěna a současně lze přepokládat, že hladina může zamrznout, provádí se standardní úkony jako při zazimování bazénu. Tedy je možné provést chemickou úpravu vody, instalaci dilatačních plováků, případně pokud velikost a tvar jezírka odpovídá bazénu, je možné jej zakrýt zimní plachtou.

Studenou vodu v jezírku pak můžete využívat pro otužování, jako nejznámější ledový muž Wim Hof.

Pokud nemáte nedostatek vody je druhou variantou jezírko před zimou vypustit. Těžká skladba a svahované stěny tvoří pevnou konstrukci, která oproti většině plastových bazénů nebo klasickým jezírkům pouze s fólií, nemá problém se stabilitou. Voda se tedy vypustí, provedou se výše uvedené úkony spojené s demontáží technologií a nainstalují se zimní zátky do všech trysek a vyústek. Prostor je pak možné i využít pro děti k zimním radovánkám. Během zimy je ale dobré případnou vodu ze srážek pravidelně odčerpávat nebo ochránit proti úplnému zamrznutí.   

Na jaře se pak opět provedou stejné úkony jako u klasického bazénu, včetně tlakového očištění povrchu jezírka a „odzátkování“ vyústek.

Chcete vědět více o moderních kamenných jezírkách ...

Zpět