Rizika přehřívání a úskalí plechových střech

02.11.2020 11:11

Jedná se zejména o odolnost vůči vysokým teplotám (okolo 100%) které mohou vzniknout v letních měsících pod střešními krytinami. V současné době se totiž stále zvyšuje obliba plochých krytin a zejména antracitové barvy. Dále se na jižních střešních plochách čím dál, tím více objevují oblíbené a nyní i více dostupné fotovoltaické panely. To vše přináší do „klasických“ střech, které zná a umí postavit „každý“ nové požadavky. Zvýšené teplotě podstřeší se dá účinně bránit kvalitním odvětráním podstřeší. Jednoduší je situace u skládaných(taškových krytin), kde není taková těsnost jednotlivých tašek, mají vyšší hmotnost (tedy vyšší tepelnou setrvačnost) a většinou jsou pokládány do dostatečného sklonu střechy.

Problémy nastávají zejména u lehkých plechových velkoformátových krytin, kde se plechové prvky kladou přímo na pojistné hydroizolace resp. doplňkovou hydroizolační vrstvu. Snížené možnosti větrání a nízká hmotnost krytiny tak vede k silnému oxidačnímu stárnutí, což může vést ke ztrátě odolnosti vůči pronikání vody, tedy ke ztrátě své funkce.

Jako DHV se standardně používají buď asfaltové pásy nebo levné polypropylénové, případně kvalitnější nestabilizované nebo málo stabilizované polyetylénové fólie. Pro možnost vystavení účinkům povětrnosti, zejména vysokou odolnost proti UV záření a vysokým teplotám byly proto vyvinuty speciální folie typu Therm (např . Delta-Therm), které jsou vhodnou alternativou těžkých asfaltových pásů a jsou stabilizovány proti účinkům vysokých teplot.

Další nepříznivou vlastností plechové krytiny je přenos hluku. Pro utlumení až 15 dB se doporučuje pod plechové krytiny použití speciálních folií s nakašírovanou strukturální rohoží Delta-Trela. Tato speciální fólie je často také užívána pro eliminaci teplovodní koroze TiZn plechových krytin, které nesmí být kladeny na nenasákavý podklad.   

Chcete vědět více …

Zpět