Nový občanský zákoník

25.05.2014 20:14

O změnách v novém občanském zákoníku bylo už všude řečeno mnoho. Jen pro zjednodušení se jedná o to, že například při koupi nového bytu se nově setkáte s úpravou pojmu „podlahová plocha“, která byla zavedena jako součet čisté, nášlapné či užitné plochy, tedy bez příček a ostatních konstrukcí. Od ledna se do plochy počítají i všechny tyto konstrukce uvnitř bytu. Neznamená to tedy, že obchod je nyní výhodnější a jako kupující jste se stali majiteli většího bytu.

Dále byl zjednodušen prodej bytů, ke kterému patří garážové stání, kde díky novému zákoníku tedy zaniklo kritizované předkupní právo ostatních vlastníku v domě a před prodejem svého bytu s garážovým stáním jste museli získat nejprve jejich souhlas. Další úpravy se pak týkají společenství vlastníků jednotek, zejména jeho vzniku a možnosti vymáhání práva.

Vlastníci nemovitostí pak uvítají změnu na katastrálním úřadě, který nově musí uvědomit vlastníka o probíhající změně. Tímto už by nemělo docházet při padělání smluv nebo dokladů k převodům nemovitostí, aniž by se skutečný vlastník o změně dozvěděl.

Další důležitou změnou je zavedení výslovné zákonné úpravy spoluodpovědnosti subjektů podílejících se na realizaci stavby. Neplatí tedy již zavedené, že za všechno může dodavatel, ale investor může nejprve odpovědnost za vadu a její odstranění současně vymáhat po všech, tedy i po TDI nebo zpracovateli PD. Každý se pak musí sám za sebe ze zodpovědnosti za zjištěnou vadu odborně vyvázat.

Podrobněji se můžete se všemi tématy seznámit na oficiálních stránkách Ministerstva spravedlnosti ČR…

Zpět