Jak si vybrat nový byt

14.05.2014 15:55

Co byste dnes neměli opomenout při výběru nového bytu.

Vzhledem k stále složitější legislativě a finanční krizi došlo totiž v minulých letech k odložení mnoha realizací bytových domů. V současnosti se tak, pouze na výjimky, nerealizují novostavby bytových domů podle nových trendů a norem, ale většinou se jedná o projekty navržené před několika lety, tedy v době kdy se prodalo skoro vše a většinou ještě před dokončením. Nyní si mezi sebou developeři většinou původní projekty pouze přeprodávají, protože nových projektů a vhodných lokalit k výstavbě moc nepřibývá. Proto i když se jedná o novostavbu, májí právě dokončené byty vlastnosti, které je dnes řadí mezi neprodejné, respektive současný zájemce o koupi by si je za standardní cenu neměl s ohledem na současný trend bydlení pořizovat. Domům chybí moderní architektonický vzhled, většinou nesplňují požadavky na současnou energetickou náročnost, mají navrženy zastaralé nebo nedostatečné technologie apod. Byty mají špatně navrženy vnitřní dispozice, nejsou odděleny denní a noční zóny, jsou zde velké plochy chodeb, naopak malé „panelákové“ koupelny, chybí šatny, prostory pro kuchyně nelze zařídit podle nových požadavků na vaření apod.

Často se nyní v popisu kromě jedinečné lokality s nejkratší dostupností do centra, setkáváme s popisem kvalitních zvukotěsných oken a řízeného větrání, které Vám zajistí zdravé dýchání. Bohužel ale jde o nutnost, bez které by už v současné době nešlo nový byt zkolaudovat. Jelikož však jde o nutnost, která jakoby jen zvyšuje pro developera cenu bytu, existuje mnoho variant a technologií řešení jak ji realizovat. Nelze proto k tomuto popisu přistupovat tak, že jde o luxus za cenu dražšího bytu, spíše je dobré si předem zkontrolovat, co instalovaná technologie opravdu umí, jaká je její životnost a jaké jsou servisní a provozní náklady.  

Současně s požadavkem na koupi pak najednou vzniká požadavek i na klientské změny, které si chytrý developer nechá samozřejmě dobře zaplatit. Ceník máte většinou automaticky přiložen ihned k rezervační smlouvě. Dalším prvkem pro reklamní snížení ceny bytu je jeho standard, definovaný ve smlouvě. Zde byste si měli prostudovat přesnou specifikaci veškerého materiálového provedení jako jsou typy podlah, obkladů, vypínačů, dveří, kování nebo typy zařizovacích předmětů v koupelně. S tím související náklady na případnou změnu typu nebo rozsahu. Ve smluvní specifikaci musí být také například jasně definována příprava pro kuchyň, tak abyste před objednání kuchyně nezjistili, že příprava pro kuchyň není a že je zakončena vývody v koupelně na instalačním jádře.

A i když se jedná často o chyby původního projektu a drobnosti nutné pro zařízení bytu, může se konečná cena změn vyšplhat i na několik procent z celkové ceny bytu. Proto doporučujeme ještě před koupí bytu toto vše vyjasnit, případně se poradit s odborníkem, nejlépe interiérovým architektem nebo koupi bytu včas podmínit provedením klientských úprav.   

Chcete vědět více …

Zpět